På Sweden Outdoor Festival i Skövde som hölls den 21-22 maj i år bjöd vi på kolbullar tillsammans med Outdoor Support och Vildmark Sjuhärad. Vädret var lite regnigt men det hindrade inte besökarna från att strömma till i en strid ström under båda dagarna. Festivalen var öppen 10-16 både lördag och söndag och fram 11 fick vi lite tid att förbereda oss, men sedan ringlade kön till vårt tält lång och många fick chansen att smaka på kolbullar som är en gammal nordisk maträtt som lagades på det traditionella sättet direkt i stekpannan över öppen eld. Den var vanlig bland skogshuggare, kolare, rallare, flottare och andra kroppsarbetare som levde under primitiva förhållanden, ofta i kojor.

En kolbulle består av vatten, mjöl, salt, samt rimmat fläsk. Kolbullen kom till då kolare och skogshuggare bodde ute i skogskojor. Man levde primitivt och det var svårt att förvara råvaror som mjölk och ägg. Man hade oftast bara de enklaste råvarorna som ister, fläsk, mjöl och salt, som är huvudingredienserna i en kolbulle. Smeten, som många tror innehåller ägg och mjölk, innehåller endast vatten, salt samt mjöl. Vid stekning använde man ister. Ister är rent djurfett, smöret var på den tiden en lyxvara. På Wikipedia kan du läsa mer om kolbullens historia.

Under dagarna på Sweden Outdoor Festival fick vi chansen att träffa massor med friluftsintresserade som var där för att testa på olika aktiviteter och se vilka prylar som gäller i skogen just nu. Vi gjorde många nya bekantskaper både bland besökarna och bland övriga utställare på festivalen.